KONUTDER’in NielsenIQ Türkiye ile yaptığı ankete göre, konut fiyatlarında ve kiralarında artış bekleniyor

“`html

KONUTDER’in NielsenIQ Türkiye ile gerçekleştirdiği Sektörel Beklenti Anketleri, markalı konut üreticilerinin fikirleriyle sektörün gelişimini izlemeye devam ediyor.

KONUTDER tarafından açıklanan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu, markalı konut üreticilerinin beklentilerini ve öngörülerini şöyle özetliyor:

BİRİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA ARTMIŞ BEKLENTİ

KONUTDER üyelerinin %63,6’sı, önümüzdeki 6 aylık dönemde 1. el konut satışlarının artmasını öngörüyor. Geçmiş dönemde satışların azalacağını belirten üyelerin tamamı, şimdi ise artış veya stabilite yönündeki tahminlerini ifade etti.

Bir önceki dönemde 1. el konut satışlarının aynı kalacağına inananların oranı %59,1 iken bu oran %36,4’e düşmüş durumda ve 1. el konut satışlarının azalacağı yönünde bir görüş birliği yok. Ekim 2024 konut satış istatistikleri, son 22 ayın zirve satış grafiklerini içerdiğinden, KONUTDER üyeleri arasında artış beklentisi baskın hale gelmiş.

Konut satışları beklentisi

YABANCIYA SATIŞTA İYİLEŞME GÖRÜLÜYOR

Uzun bir süredir yabancı alıcılara konut satışlarının gerilemesi yaşanırken, bu alanda bir umut ışığı belirmeye başladı. Önceki anket döneminde, KONUTDER üyelerinin tamamı, 1. el konut satışlarının yabancı alıcılara artmayacağı görüşündeyken, bu dönemde %18,2’lik bir kısım, yabancıya satışların artmasını bekliyor.

KONUT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ GÜÇLENİYOR

KONUTDER üyeleri, konut fiyatlarının artacağı ihtimali üzerinde yoğunlaşıyor. Önceki dönemde fiyatların artacağını ön görenlerin oranı %36,4 iken bu rakam %63,6’ya kadar yükselmiş. Fiyatların aynı kalacağını düşünenlerin oranı %50’den %31,8’e ve azalacağını belirtenlerin oranı ise %13,6’dan %4,5’e düştü.

KONUT ÜRETİM MALİYETLERİNDE ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

KONUTDER üyeleri arasında üretim maliyetlerinin artacağına dair tahminler yeniden güçleniyor. Üyelerin %90,9’u maliyetlerin yükseleceğine inanirken, önceki dönemde bu konuda aynı fikirde olanlar %13,6 oranında bir azalma göstermekte.

Konut üretim maliyetleri

İŞÇİLİK VE MALZEME MALİYETLERİ ARTIŞ GÖSTERİYOR

KONUTDER üyelerinin %90,9’u işçilik maliyetlerinin artacağını tahmin ediyor. İnsan kaynaklarındaki sorunlar ve asgari ücret değişimi dikkate alındığında, önceki döneme göre %18,2’lik bir artış bekleyenlerde gözlemleniyor. Malzeme maliyetleri ise değişmeksizin %68,2’si artış, %31,8’i ise aynı kalacağı görüşünde.

Maliyet artışları

KONUT ÜRETİMİNDE HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

Son 3 ayda konut satışlarının artış göstermesi, üretim alanında da bir kıpırdanma bekliyor. Üyelerin %31,8’i gelecek 6 ay içerisinde üretim artışı öngörüyor; bu sayı önceki dönemde %0’dı. Üretim azalacak diyenlerin oranı ise %63,6’dan %22,7’ye gerilemiş durumda.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEM KAZANACAK

KONUTDER üyeleri, kentsel dönüşüm projelerinde de önümüzdeki 6 ay içinde artış beklentisi taşıyor. Azalma yönündeki yaklaşımlar tamamen ortadan kalkmış durumda; aynı kalacağını söyleyenler arasında bir düşüş gözlemleniyor.

KONUT KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Üyeler arasında konut kredisi faiz oranlarının düşeceğine dair beklentiler artış göstermekte. %73 kesimi, faizlerin düşmesi gerektiğini savunurken, önceki dönemde faizlerin aynı kalacağına dair beklenti %63,6’dan %18,2’ye gerilemiş durumda.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA YÜKSELİŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Önceki anket döneminin en önemli maddesi olan kredili konut satışlarındaki artış beklentisi, bu anket döneminde de geçerliliğini sürdürüyor. Sadece 1 üye, kredili satışların azalacağı düşüncesinde; bunun yanı sıra, üyelerin yarısı kredili satışların aynı kalacağını öngörüyor. %45,5’i ise kredili konut satışlarında artış bekliyor. 2023’ün son çeyreği ve 2024’ün ilk çeyreğinde bu oran oldukça düşüktü ancak 2024’ün ikinci çeyreğinde %50’ye kadar yükselmiştir.

Kredili satışlar

KİRALARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK

KONUTDER üyelerinin %77,3’ü, kiraların önümüzdeki 6 ay içerisinde artacağını öngörüyor.

“BARINMA KRİZİ” GÜNDEME GELİYOR

Sektörel Beklenti Anketi Raporu’na yeni bir konu başlığı olarak “Barınma Krizi” eklendi. Üyelerin %59,1’i ülkede bir barınma krizi olduğu görüşünde. Bu gruptan 11 üye, krizin ülke genelinde etkili olduğunu belirtiyor. Barınma krizi olduğunu ileri süren 13 üyenin 9’u, bu durumun gelecekte daha da derinleşeceğini düşünmekte.

“SEKTÖR, KONUT İHTİYACININ FARKINDAYDI”

Anket sonuçlarını değerlendiren KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova şu açıklamayı yaptı:

“Üyelerimizin %73’ü, kredi faizlerinde bir düşüş gerektiği konusunda hemfikirken, 1. el konut satışlarındaki artış beklentisi güçlü bir şekilde devam ediyor. Ülkemizin her yıl 700 bin yeni konuta ihtiyacı var, ancak geçtiğimiz yıl bu sayı yalnızca 504 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yılın sonunda ise tahminler 482 bin civarında. Dolayısıyla sektör, konut ihtiyacının farkında ve mevcut stoklarını kullanarak yeni konut projeleri için kaynak sağlama çabasında. Ancak, faizlerin yüksek kalması nedeniyle elde edilen gelirle beklemede olan projelere finansman sağlamak zorlaşmakta. İpotekli konut satışları hala %12 gibi düşük seviyelerde. İdeal piyasa koşullarında bu oran %50’ler seviyesinde olmalıdır. Üreticilerin üzerindeki finansman yükünü hafifletmek için kredi faizlerinin düşmesi kritik önem taşımaktadır. Bu eğilim anketimizde somut bir biçimde ortaya çıkmaktadır.”

kaynak: patronlardunyasi.com

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir