Bakan Memişoğlu: Bizim için bu çürük elma operasyonu

Posted by

“`html

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2025 Bütçesini Açıkladı

Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, 2025 yılı bütçesi kapsamında sağlık altyapısındaki gelişmelere dikkat çekti. Bakan Memişoğlu, hastanelerde bulunan yüksek teknolojiye sahip tıbbi cihaz sayısının her geçen gün artmakta olduğunu belirterek, şu anda 1026 MR, 1381 BT, 230 LINAC, 174 PET CT, 27 Tomoterapi, 43 Brakiterapi ve 19 Cyberknife cihazının kullanıldığını ifade etti.

Sağlık sektöründe özel hizmetlerle ilgili erişimin kolaylaştırılmasına yönelik çabaların sürdüğünü vurgulayan Memişoğlu, 59 Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, 330 Erişkin ve Pediatrik Kalp ve Vasküler Cerrahi Merkezi, 118 Kemik İliği Transplantasyon Merkezi, 45 Robotik Cerrahi Merkezi ve 174 Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezinin bu bağlamda vatandaşların hizmetine sunulduğunu belirtti.

Bakan Memişoğlu, ayrıca 63 Erişkin ve Çocuk Arındırma Merkezi, 79 Ayakta Arındırma Merkezi ve 16 Bağımlı Hastalar için Rehabilitasyon Merkezi’nin hizmet verdiğini dile getirerek, yüksek donanımlı yoğun bakım yatak kapasitesinin 48 bini aştığını, COVID-19 sürecinde bu sayının 1.5 kat artırıldığını açıkladı.

2023’TE 973 MİLYON SAĞLIK HİZMETİ MÜRACAATI GERÇEKLEŞTİ

2023 yılı içerisinde 973 milyon sağlık hizmeti başvurusu yapıldığını belirten Bakan Memişoğlu, “Bu başvuruların yüzde 88’i Bakanlığımıza bağlı kuruluşlara ulaşmıştır. 2024 yılının ilk 9 ayında ise 796 milyon başvuru gerçekleşti; 10 milyon 655 bin hastamız hastanelerde yatarak tedavi aldı” dedi.

Memişoğlu,” Bu yıl içinde A, B, C grubu hastanelerimizde toplam 4.6 milyon ameliyat gerçekleştirildi. Acil sağlık hizmetlerimizde 5 bin 668 ambulans ve 3 bin 494 acil sağlık istasyonu ile hizmet veriyoruz. 2024 yılında 6 milyona yakın vatandaşımızı acil servislerimizi kullanarak sağlık tesislerine ulaştırdık,” şeklinde konuştu.

2024’TE 4 BİN 548 ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakan Memişoğlu, 81 ildeki afet durumları için 30 bölge koordinatörlüğü kurduklarını, bu çerçevede Marmara depremi gibi potansiyel afetler için sağlık hizmetleri planları yaptıklarını aktardı. Ayrıca, sadece 2024 yılının ilk 10 ayında 4 bin 548 organ naklinin gerçekleştirildiğini vurguladı.

NAZİK HASTALIK KAYITA ALINDI

Bakan, “Nadir Hastalıklar Ulusal Kayıt Sistemi’ni kurarak 11 binden fazla nadir hastalık tanılı kişiyi kayda aldık. Otizm Tarama Programları çerçevesinde 2.5 milyon çocuğumuzu taradık,” ifadelerini kullandı.

AŞI ÜRETİMİNE YENİ BİR EKOSİSTEM KURULUYOR

Sağlıkta araştırma ve geliştirmeye (AR-GE) verdikleri önemi dile getiren Memişoğlu, “2025 yılı itibarıyla 1600 projeye destek vermeyi ve yaklaşık 2.15 milyar liralık AR-GE finansmanı sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemiz, COVID-19 pandemisinde aşı üretebilen ilk 7 ülke arasındadır; bu süreçte yeni aşılara yönelik bir ekosistem oluşturuyoruz,” şeklinde konuştu.

KRONİK HASTALIKLARDA YÜKSELİŞ

Bakan Memişoğlu, dünya nüfusunun artışının ve yaşlanmanın sağlık hizmetlerine olan talebi artırdığına dikkat çekerek, her yıl yaklaşık 41 milyon insanın kronik hastalıklar nedeniyle hayata veda ettiğini belirtti. “Sağlık sistemleri kurarken, değişen hastalık yükünü göz önünde bulundurmamız gerekiyor,” dedi.

İNANILMAZ BİR YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ

Hükümetin sağlık politikalarının başarısının önemini vurgulayan Bakan Memişoğlu, sağlık sistemlerinin kriz anında deneyim kazandığını belirtti. Salgın sürecinde sağlık farkındalığının arttığını ve koruyucu hizmetlerin önemi hakkında toplumda geniş bir anlayış oluştuğunu ifade etti.

HASTANE TANITIMI

2024 bütçesinde sağlık alanına ayrılan payın önemini belirten Bakan, “Bakanlığımız için ön görülen bütçe 1 trilyon 20 milyar 317 milyon lira. Bu bütçenin yüzde 27’si koruyucu sağlık hizmetlerine, yüzde 72’si ise tedavi hizmetlerine ayrılmıştır” diye açıkladı.

Bakan Memişoğlu, Gazze’deki duruma da değinerek, “Dünya, barbarlığı izlemekle yetiniyor. Gazzeli kardeşlerimizin yanındayız ve insani yardım için var gücümüzle çalışıyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.

“`

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir