Özgür Özel: Altı Soma daha oldu, 2079 maden işçisi hayatını kaybetti

“`html

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Dünya Madenciler Günü” etkinliğine katıldı. Soma faciasında 301 madencinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Özel, “Türkiye’de bu trajediden sonra altı farklı Soma vakası daha yaşandı, toplamda 2079 maden işçisi hayatını kaybetti” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından Ankara’da gerçekleştirilen Dünya Madenciler Günü etkinliğine katılarak önemli bir konuşma yaptı:

“Bu önemli günde Maden Mühendisleri Odası’nın değerli üyelerini ve konuklarını Cumhuriyet Halk Partisi adına saygıyla selamlıyorum. Sizlere mesleğinizi güvenli, erdemli ve onurla icra edeceğiniz nice yıllar diliyorum. Yaklaşık beş yıl önce Maden Mühendisleri Odası’ndan bir davet almıştım.

O gün, yönetim kurulu tarafından bana verilen madenciliğe katkı ödülünü büyük bir onurla kabul etmiştim. Maden mühendislerine özel bir madenci bastonu, ilk kez maden mühendisi olmayan birisine verilmişti.

Maden mühendisliği alanında birçok görevde bulunmuş biri olarak, bu ödül benim için çok kıymetli, bu onuru her zaman taşıyorum. O baston her gittiğim yerde yanımda. Şu anda da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı’nın makamında duruyor. Herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

“Soma madenlerine ilişkin önergemiz ret edildi”

“Biraz önce Ayhan Yüksel ile tanışmamız bir gece yarısı Soma’da madenin önünde gerçekleşti. O gün iki taraf da umutsuz ve üzgün bir durumdaydık. Henüz altında birçok meslektaşı ve madenciyi kaybetmiş olan Ayhan Yüksel’in yaşadıklarını gördüm. Meclis kürsüsünde yaklaşık 20 gün önce ‘Soma’dan olumlu haberler gelmiyor’ demiştim.

Denetim mekanizmaları işlevsiz hale geldi. Eğer Meclis bu duruma müdahale etmezse büyük bir felaketle karşılaşabiliriz” dediğimiz önerge, maalesef ret edilmişti.

“Bir karanlık sayfanın tanıkları olduk”

Özel, Madenciler Odası Başkanı Ayhan Yüksel ile tanışma anısını paylaşarak şunları ifade etti:

“Sayın Ayhan Yüksel ile o madenin önünde tarihin karanlık bir sayfasına tanıklık ederken birbirimizi tanıdık. O zamandan beri beraberiz. Herhangi bir konuda bir fikrim oluşmadan önce mutlaka Ayhan Yüksel ve meslek arkadaşlarının görüşlerine başvuruyorum. Meslek odalarının taşıdığı tarihsel birikim ve sorumluluk, bize her zaman doğru bilgiyi sağlamaktadır.

Bizlere kadar ulaşan bilgilerin yanı sıra, Soma faciasından önce yaptığımız ‘Araştırılsın’ çağrısı 22 gün önce reddedildi. O tarihten sonra Soma Komisyonu kuruldu ve burada hem facianın etkilerini hem de o günden bugüne yaşananları dinledik.

Faciadan haberler gelirken, madencilerin ve ailelerinin yaşadıkları zorluklar, Soma Komisyonu’nun tutanaklarına kaydedilmişti. Ortak paydamız, bu süreçte mesleki deneyimlerimiz ve bilgilerimizdi.

“Soma’da madencilerimizi sömüren sistem”

O günlerde ben ‘Soma’da 301 madenciyi 3S yuttu’ ifadesini kullanmıştım; bunlar, sermaye, siyaset ve sendikaydı. Ancak, o günlerin hatalarından ders alındığını umuyoruz. Son zamanlarda olumlu değişimlerin yaşandığını görmekteyiz.

Aynı zamanda, Soma’da işçi haklarını koruma mücadelesi veren bağımsız sendikanın da önemli bir katkı sağladığını belirtmek isterim. Soma’da 301 şehide ek olarak, diğer kayıplarımızla birlikte toplamda 303 şehidimiz var. Bu kayıpların ardından bağımsız maden işçi sendikası, önemli bir mücadele yürüttü.

Süleyman Soylu, maden işçilerinin Ankara’ya alınmasını üç gün engelledi. Bu, uykusuz geçen günlerin ardından trajik bir kazada hayatlarını kaybetmelerine neden oldu. Ancak, Soma’da hayatını kaybedenler, bize birlik olmanın ve sesimizi yükseltmenin önemini öğrettiler.

“Toplamda 2079 maden işçisi yaşamını yitirdi”

Bundan önceki süreçte de, Soma dışında Türkiye’nin farklı yerlerinde toplamda 6 farklı Soma vakası yaşandı. Bu süreçte 2079 maden işçisi hayatını kaybetti. Ancak, 301 madencinin birden yaşamını yitirmesi, Türkiye’nin gündeminde büyük bir tepkiyle karşılık buldu. Hep birlikte daha büyük bir dayanışma ortaya koymuştuk.

“Acıların yanı sıra güzel anılar da paylaşılmalı”

Ne Cumhuriyet Halk Partisi ne de şahsım Türkiye’nin madenlerin işletilmesine karşı değil. Ancak, madenler işletilirken doğaya saygı duymak gerekiyor. Gelecek için bu kaynakların, kamu yararı gözetilerek ve doğayı en az tahrip edecek şekilde kullanılması gerektiğine inanıyoruz.

Maden mühendislerinin bu süreçteki katkıları oldukça değerlidir. Burada olmaktan mutluyum ve bu tür güzel günleri paylaşmanın önemini vurgulamak istiyorum. Ancak, yaşanan acıları ve hataları unutmadan, maden mühendislerinin katkısını görünür kılmak da başka bir gerekliliktir.

Bir kez daha gününüz kutlu olsun, dilerim hep sağlıkla, uzun ve başarılı meslek yaşamlarınız olsun. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum. İyi ki varsınız” (ANKA)


Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi?



Günün en dikkat çeken haberleri…

TIKLAYIN – Sembol kent Dera HTŞ’nin kontrolüne geçti; DSG petrol bölgesi Deyrizor’da kontrolü sağladı; SMO, Münbiç’e saldırı başlattı

TIKLAYIN – Wanda Nara’ya yasadışı bahis soruşturması!

TIKLAYIN – Murat Yetkin: Şam’ın çöküşünü Tahran da anladı, ancak Ankara hala anlayamıyor

TIKLAYIN – Beylikdüzü’ndeki patlamada bina sakinlerinin WhatsApp yazışmalarına ulaşıldı

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Milaslı köylü kadın, dünyaca ünlü Michelin listesine nasıl girdi?

TIKLAYIN – 18. yüzyıl katedrali bugün kapılarını yeniden açıyor: 2019’daki Notre Dame yangınından unutulmaz fotoğraflar…


“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir