Welcome to Our Website

12. Kalkınma Planı’nda bireysel emeklilik düzenlemeleriyle ‘kıdem tazminatı’ detayı

Türkiye’nin 5 yıllık yeni kalkınma planı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. 12. Kalkınma Planı’nda bireysel emeklilikte otomatik katılım sisteminin geliştirilmesinden tamamlayıcı emeklilik sistemine, din eğitiminden aile yapısını olumsuz etkileyen “zararlı akımların” etkilerinin azaltılmasına kadar birçok düzenleme yer alıyor. Yabancı işçi çalıştırılması yaygınlaştırılıyor.

Plana göre “Bireysel emeklilik sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak, otomatik katılım sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacaktır” ifadelerinin kullanıldığı planda, OKS’nin işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacağı belirtiliyor. Cumuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, planda, açıkça dile getirilmese de bunun perde arkasında kıdem tazminatları bulunuyor. İktidar uzun süredir kıdem tazminatını emeklilik sisteminin bir parçası haline getirmek ve fona dönüştürmek istiyor, işçi sendikaları ise bu uygulamaya karşı çıkıyordu.

65 yaş öne mi çekiliyor?

Planda yer alan “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” ifadesi emeklilikte yaşın 65’e çıkacağı yorumlarına neden oldu.

Ancak zaten şu andaki mevcut mevzuatta da kademeli olarak emeklilik yaşı 65’e çıkarılıyor. 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler kademeli emekliliğe tabi. 2036 yılına kadar kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. Sonrasında yaş kademeli olarak artıyor. 2048 sonrasında kadınlar da erkekler de ancak 65 yaşında emekli olabiliyor. Plandaki bu ifade “kademelerle ilgili 2048 öncesinde mi bir düzenleme yapılacak” sorusunu  gündeme getirdi.

TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2024 yılı için ekonomimizin yüzde 4 oranında büyümesini bekliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....